Живот
21. February 2017 - 14:48

Еве зошто хирурзите носат зелени униформи

Порано униформите за медицинскиот персонал биле исклучиво во бела боја. Меѓутоа, во почетокот на 20 век еден лекар заклучил дека зелената боја на униформите може многу да помогне на хирурзите. 

Имено, белата боја поради својот интензитет може да ги деконцентрира хирурзите кои се фокусираат на црвената боја на крвта.

Сличен ефект се јавува кога шетате по снег на сончев ден, бидејќи на нашите очи им треба време да се привикнат на големиот контраст на боите.

Сметајќи дека зелената или сината боја се спротивни на црвената на спектарот на боите, тие помагаат на хирурзите да се концентрираат на пациентот.

Тоа на крај ја намалува можноста за грешки во текот на операциите.