Македонија
6. April 2016 - 15:08

Еве како ќе изгледаат новите банкноти од 200 и 2000 денари

До крајот на годината или на почетокот на следната, треба да бидат пуштени во промет новите банкноти од 200 и 2000 денари соопшти Народната банка.
 
Засега се уште нема официјална одлука кога ќе се пуштат парите во промет, иако банката веќе има направен избор за компанија која ќе ги печати новите банкноти.
 
Тие ќе се печатат на специјална бела хартија, ќе имаат вграден воден печат, заштитна испрекината нитка, видливи и невидливи влакна кои реагираат под ултравиолетов светлина, како и засилен рабови против физички оштетувања.
 
Банкнотата од 200 денари ќе има мотиви од релјеф од виничките теракотни икони, како и елементи од челната фасада на „Шарената џамија“ во Тетово. Банкнотата од 2000 денари ќе има македонска невестинска носија од прилепскиот регион, додека на задната страна ќе има декорација од позлатен сад.