Балкан
22. January 2019 - 11:24

ЕК ќе ја предупреди Бугарија заради давање пасоши на странци

Европската комисија ќе ја предупреди Бугарија поради практиката на давање пасоши на странци за инвестиции, јавија локалните медиуми.

Тоа е утврдено во извештај, кој се очекува да биде објавен утре. Некои светски агенции имале увид во нацрт документ во кој Комисијата тврди дека практиката богати странци да добиваат државјанство или постојан престој за големи инвестиции носи многу сериозен ризик од перење пари, корупција и затајување данок.

Во прелиминарниот текст на документот се наведени три земји од ЕУ во кои има слични практики – Бугарија, Малта и Кипар.