Живот
6. October 2018 - 11:28

Ѕирнете во внатрешноста на Кеопсовата пирамида: Вака изгледа мрежата тунели и тајни одаи

Кеопсовата пирамида, единственото останато светско чудо од античкиот свет и денеска воодушевува многу луѓе од целиот свет.

Во оригиналот била висока 146, 5 метри, додека денеска има 138,8 метри.

Градењето траело околу 20 години, меѓу 2509. и 2483. пред Христос, а пирамидата претставува гробница на фараонот Куфу, познат по грчкото име Кеопс.

Во пирамидата се наоѓаат бројни ходници и се преминува во три огромни комори, а секако најпозната е Големата галерија, најголема одаја досега откриена во неа.

Благодарение на ова 3Д видео ќе можете виртуелно да прошетате низ скриените премини и простории од славната пирамида.

Kurir.rs/BBC