Свет
27. September 2016 - 17:18

Две силни експлозии во Дрезден

Две бомби експлодирале синоќа пред џамија и меѓународен конгресен ценатр во Дрезден. При експлозиите немало поведени.  Засега никој не ја превзел одоговорноста, но полицијата се сомнева  дека  нападите биле насочени кон мигрантите  и странците.  Безбедносните мерки се засилени во градот во пресрет на  трети октомври Денот на германското обединување.
 
САД  го осудија референдум“ во Република Српска,  оценувајки го како нелегален.  Стејт Департментот ги повика сите страни во БиХ да се воздржат од натамошни акции и реторика која води кон поделби и да се фокусираат на многу потребните општествени, политички и економски реформи“.
 
Австриското Министерството за одбрана предупреди дека западен Балкан преставува подрачје за регрутација и логистички бази за џихадистите во Европа.  Во извештајот како најголема оапсностѕ се посочува подрачјето на БиХ, дека за Косово се вели дека таму ситуацијата е мирна по апсењето на вехабистичката група во 2014 година.