Живот
25. December 2017 - 12:50

Две години ја чешале очите: На трепките имала повеќе од 100 вошки

Средновечна Кинеска ги згрозила лекарите во земјата со најголема популација во светот. Иако мислеле дека виделе сѐ, лекарите се излажале – оваа жена им покажала како изгледаат 100 вошки на трепките.

Госпоѓата Ксу имала проблем со чешање и црвенило на очите две години и наместо веднаш да се јави на доктор, трпела чешање на кое се навикнала со тек на време.

Нејзината здравствена состојба се влошувала, а на нејзините трепки имало толку многу вошки и јајца што не можела да ги мрдне очните капаци.

Ксу им признала на докторите дека користела една испа перница која ја не ја испрала од 2015 година. Лекарите констатирале дека нечистата перница и нехигиена во собата во која живеела довеле до коњуктивитис.

За среќа, после третманите, госпоѓата Ксу потполно се опоравила. Вошките се паразити кои се хранат со крв и се наоѓаат обично во коса, на лице, во нос и како во случајот на оваа кинескиња, на трепките. Обично тие лесно се чистат, но ако долго се наоѓаа на телото, можат да предизвикат опасни инфекции.