Свет
7. July 2015 - 16:35

Дополнителни 69,6 милиони евра помош за справување со бранот мигранти

Трите тела кои управуваат со миграциските прашања на различни фондови на ЕУ што се однесуваат на мерките за миграција на ЕУ треба да  добијат зголемување на буџетот на 69,6 милиони евра за дополнителен персонал и други трошоци оваа година. Со тоа, Европскиот парламент го поддржа предлогот на Европската комисија. 
 
Како што пренесува дописникот на МИА од Стразбур, европратниците повика на поголеми буџети по трагедиите во април во кои загинаа околу 1.200 мигранти.
 
Парламентот забележува дека дури и ова зголемување не може да биде доволно за да се задоволат реалните потреби за управување со миграционите текови во Средоземното Море.

Зголемување на буџетот на 75,7 милиони евра  во обврски и 69,6 милиони евра во плаќања ќе се финансираат со средства што првично беа планирани за европски сателитски систем за навигација Галилео, кој пратениците сакаат да го надополнат во 2016 година.

По одобрувањето на парламент, Европската агенција за управување со ФРОНТЕКС граници ќе добие 26,8 милиони евра, со што тројно се зголемени фондовите за операции Тритон и Посејдон.

Европската канцеларија за поддршка на барањата за азил на Европската полициска служба (Европол) ќе добие повеќе вработени, додека два главни извори на финансирање кои се однесуваат на миграцијата – Фондот за "азил, миграција и интеграција" и средства за домашна безбедност ќе добијат дополнителни средства во буџетот односно 57 милиони евра  (45,6 милиони евра буџетски средства за исплата) и 5 ​​милиони евра (4 милиони евра за плаќањата ).

Министрите на ЕУ го одобрија зголемувањето на буџетот на 19 јуни додека ЕП го усвои ова надополнување со 592 гласа за, 75 гласа против, 41 воздржани.