Здравје
10. March 2016 - 18:31

Доколку цело време го јадете ова имате 50 проценти поголеми шанси да добиете рак на бели дробови

Не сте пушач, супер но тоа не е доволно да се заштитите од рак на белите дробови. Морате да посветите внимание и на исхраната. Науката сега има одговор и на прашање како некој кој никогаш не запалил цигара, а живее здрав живот некаде на село, далеку од градскиот метеж и загадените средини, заболел од рак на белите дробови.
 
Сигурно сте слушнале за јаглени хидрати. Во прашање се прехранбени продукти кои на нашиот организам му даваат енергија и виталност. Меѓутоа кога со нив се претерува, постои опасност од прекумерно здебелување, диабетис и други здравствени проблеми. Најновата студија објавена во Cancer Epidemiology, Viomarkers & Pervention, докажала дека честата конзумација на јаглените хидрати, а поготово оние со висок глихемиски индекс - како што е белиот леб, корнфлексот, експандираниот ориз - го зголемува ризикот од ракот на белите дробови за неверојатни 49 проценти. 
 
Најлошо е посебно тоа што загрозени се непушачите, бидејќи како што покажува статистиката, битката со оваа болест ја изгубиле 12 проценти, само оние личности кои цело време се пазеле од димот од цигарите.