Македонија
16. October 2021 - 20:55

Докиќ: Вакцинацијата со две дози, десеткратно ја намалува смртноста

Во вечерашното гостување во Тема на денот на Сител, доктор Дејан Докиќ рече дека жална е информацијата за 22-годишното момче кое почина од ковид 19.Пред се според информациите тоа не било вакцинирано и тоа укажува на фактот дека од 10 пациенти вакцинирани само еден има шанси да почине.

Тој посочи дека вакцинацијата со две дози штити во голема мерка и дека таа 10 кратно ја намалува смртноста, но таа не штити 100 проценти.

-Момчето имало коморбидитет зголемена тежина која е асоцирана со поглем ризик за смртност.Тука имаме и наголо и волушување на сликата, вели  Докиќ.