Фудбал
24. January 2023 - 21:41

Директорот на БФС не дозволува играч со друга боја на кожата да игра за Бугарија

 
Фудбалер со странски пасош и со различна боја на кожа нема да игра во бугарската фудбалска репрезентација изјави техничкиот директор на Бугарскиот фудбалски сојуз (БФС), Георги Иванов - Гонзо, цитиран од Бугарското национално радио (БНР) .
 
„Во бугарската репрезентација треба да играат само Бугари. Додека јас сум директор на репрезентациите, во бугарската репрезентација нема да игра странски играч, со странски пасош, со друга боја на кожа“, рече Иванов на средбата. во Монтана со претставници на детските и јуниорските тимови од регионите Монтана, Видин и Враца.
 
„Достоинство за сите Бугари е да играат за репрезентацијата, ако не можат, тоа влијае на нас. Не сакам фудбалери од други земји да ги заменат Бугарите. Во некои земји тоа може да се случи, но за мене тоа е злобна практика“, го образложи својот став  Иванов.