Бизнис
6. August 2020 - 15:02

Димитров за Сител: Струјата ќе поевтини ако се намали бројот на вработени во енергетските компании

Струјата нема да поскапи за 7,4% ако енергетските компании го намалат бројот на вработени за 20%. Универзитескиот професор Константин Димитров за Сител вели дека овие фирми со години имаат поголем број вработени од тоа што реално им е потребно. Посебен проблем е тоа што таму со години се вработува по партиски, етнички и друг клуч кој нема никаква врска со стручноста. 

Димитров смета дека освен помалку вработени, овие компании можат во овој период на економска и здравствена криза да трошат од високите добивки кои ги акумулираа во претходниот период. Но, конечно и државата да изработи стратегија за овој сектор. Според него, важно е државата да произведува повеќе струја.

„Зошто не може да произведе е прашањето кое се поставува сега. Дали не работи РЕК Битола според предвиденото? Нормално, вода нема затоа што ја потрошија. И сега ќе увезуваме. Значи, имаме неправилно предвидување, работење ad hoc, ден за ден, наместо подолгорочно прогнозирање, немање политика за развој. Сето тоа доведува до тоа да купуваме и да плаќаме. А, кој плаќа? Плаќа народот. Мораме да платиме“, вели професор Димитров.

 

Наташа Хаџиспиркоска Стефанова