Македонија
11. December 2019 - 8:27

Дијалог за спроведување на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор 2017–2022

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) денеска организира дијалог за политики „Имплементација на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор 2017–2022 година“.

Како што соопшти организаторот, целта на овој дијалог е да придонесе кон подобро спроведување на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор преку конкретни препораки за подобра имплементација на предвидените мерки.

Од дијалогот ќе биде подготвен документ со клучни препораки кои понатаму ќе бидат споделени со сите релевантни чинители.  Забелешките и препораките од овој дијалог ќе бидат составен дел од полугодишниот извештај од Следење на стратегијата за реформа на правосудниот сектор кој го подготвуваат Институтот за европска политика и Асоцијацијата за развојни иницијативи – Зенит.

Како што е најавено, предвидени се обраќања на министерка за правда Рената Дескоска,
претседателот на Судски совет Киро Здравев, претседателот на Советот на јавните обвинители Ацо Колевски, претседателот на Здружението на судии Џемали Саити. Ќе се обратат и повеќе универзитетски професори и судии.