Македонија
7. May 2018 - 8:25

Денеска се слави големиот светец кој беше измачуван до смрт

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 aприл.

Денеска е Св. Сава Стратилат.

По потекло бил Гот. Живеел во третиот век и бил војсководец во Римската војска за време на императорот Аврелијан. Христијанството го примил додека служел во војска. Местото на кое се наоѓал му давало можност да ги посетува и помага христијаните кои во тие векови биле масовно затворани по затворите. Кога дознал за неговото дејствување императорот го извел на суд. Свети Сава ја исповедал верата пред царот, ги симнал воените ознаки и во срцето се подготвувал за измачувањето.

По најразлични маки, тој бил удавен во една река. Додека траеле измачувањата, гледајќи го сведоштвото на Сава, во Христа поверувале 70 војници кои по наредба на императорот веднаш биле осудени на смрт.