Македонија
12. September 2019 - 8:11

Денеска е Свети патријарси Александар, Јован и Павле

Сите овие беа патријарси на цариградската катедра во разни времиња. Првиот, Александар, во времето на цар Константин, а се упокои во 340 година на свои 98 години. Свети Јован Посник беше патријарх во шестиот век. Последниот, Павле, раководеше со цариградската црква во осмиот век во тек на осум години, а потоа се повлее од престолот во тихување. Имено, сметаше дека не е достоен да раководи со Црквата како таков кој едно време беше приклонет кон ереста на иконоборството.