Македонија
24. February 2020 - 8:23

Денеска е Свети новомаченик Георгиј Кратовски

Во Црквата нови маченици се нарекуваат мачениците од послевизантиското време, главно од времето на турското ропство. Свети Георгиј пострада во тоа време, од Турците, заради исповедање на Христос. Потекнуваше од Кратово и го имаше изучено занаетот на златарите. Како паметно, убаво и добростоечко момче, локалните Турци сакаа да го обратат во исламот, па беше принуден да побегне во Софија. Но и тука го пресретна истата состојба. По навалувањето да го прими исламот, тој беше ставен на маки и убиен. Ова ново светило на македонската земја пострада во 1515 година.