Македонија
19. July 2019 - 8:09

Денеска е Преподобен Сисој Велики

Преподобен Сисој беше Мисирец (Египќанец), сонародник и ученик на основоположникот на пустиножителното монаштво Антониј Велики. По смртта на свети Антониј, Сисој се насели на гората на која се подвизуваше неговиот учител, која по него го доби името Антониева и таму помина во секаков подвиг цели 60 години. Толку ја исчисти својата внатрешност, што стана незглоблив како дете, па ја достигна полнотата на човечката природа и од Бога прими големи дарови за помош и наидување на другите. Преживеа долго време и се претстави пред Христа Бога во 429 година.