Македонија
30. November 2015 - 16:52

Црвен крст: Минатата недела укажана прва помош на 3.876 мигранти

Тимовите на Црвен крст на Република Македонија во периодот од 23 до 29 ноември на граничните премини Табановце и Гевгелија на 3.876 лица им укажале прва помош.

Во посочениот период дистрибуирани се и 4.525 шишиња вода за пиење, 1.014 пакети со прехранбени продукти, 261 пакети со хигиенски средства, 114 парчиња пелени за бебиња, 62 пакети за бебиња, 2.486 ќебиња, 278 вреќи за спиење и 1.244 мантили за дожд.  

Како што соопштуваат од Црвен крст на Република Македонија, во партнерство со Високиот комесаријат за бегалци (УНХЦР) и Меѓународната федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина активно се вклучени во поддршката на мигрантите кои транзитираат низ земјата и се 24 часа на терен со девет мобилни тима на двата гранични премина.

Вкупниот број на лица ангажирани во тимовите изнесува 176, составени од вработените лекари и парамедици, членови, волонтери на Црвениот крст, кои се обучени за работа во Службата за барање исчезнати лица при Црвениот крст.