Живот
13. August 2015 - 19:01

Црвен комарц убиец хара низ градот - Еве како изгледа!

Во Белград се појави нов вид на комарци кои не е карактеристичен за нашето поднебје и многу е еопасен.
 
Во текот на летото покрај вруќината, главоболка ни задаваат и комарците.Нема ништо подосадно од тие мали животинки.
 
Меѓутоа, некои видови на инсекти можат да бидат и тоа како опасни. Во Белград се појави нов вид комарци кој не е карактеристичен за нашето поднебје и многу се опасни.
 
Поточно, како што истражувале од Српски Телеграф - смротоносен!
 
Станува збор за црвени комарци. Угриз од овој инсект, дознаваат, може да остави опасни последици.
 
Инаку, од абулантата на Ветринарскиот Факултет им објасниле дека овој комарец може да биде пренесувач на западнонилската грозница.
 
- Овој комарец е пренесувач на западнонилската треска, а може да ги загрози и домашните миленици. ако овој инсект касне куче може да предизвика срцево заболување и да биде фатално, велат од Ветринарниот факултет во Белград.
 
Лекарите истакнуваат дека 80% од случаите на западнонилксата треска поминуваат без симптоми, додека кај 15% од пациентите вирусот се манифестира како слаб летен грип. Може да дојде и до развој на тешка клиничка слика со знаци на воспаление на мозокот(encefilitis), или воспаление на менингиите и рбетниот мозок(meningitis).