Балкан
26. September 2020 - 17:13

Црна Гора воведува карантин во Никшиќ, Беране и Андријевица

Црна Гора повторно воведува карантин.

Во Никшиќ, Беране и Андријевица, од 28 септември до 12 октомври, забрането ќе биде напуштање на станбени згради од 22 до 5 часот наутро, а забранета е и работата на угостителските објекти, како и домашни посети.

Институтот за јавно здравје денес го објави списокот на кумулативна инциденца на ковид-19 за локалните самоуправи од 12 до 25 септември, врз основа на што ќе се применуваат нови мерки на Националното координативно тело од понеделник.

Во Рожаје од 28 септември е забрането работењето на угостителските објекти и домашните посети.

Во Котор, Будва, и Подгорица од 28 септември до 12 октомври, угостителските објекти имаат дозвола да работат до 22 часот, а најмногу две лица можат да седат на маси. Објаснето е дека растојанието од еден метар е задолжително помеѓу столовите на гостите кои имаат свртен грб едни на други.

Претходните епидемиолошки мерки продолжуваат да се применуваат во другите општини.