Балкан
29. May 2017 - 12:25

Црна Гора бара сезонски работници, плата до 2.500 евра

Сите мислат дека сезоната за одмор во Црна Гора почнува во јуни, а завршува во септември, но не е така. Во некои градови трае многу подолго, а земјата вратите ги отвара за сезонските работници. 

Најмногу се бараат готвачи, помошници готвачи, собарки и хигиеничарки. Најдобро платени се готвачите кои земаат од 600 до 2.500 евра месечна плата. За разлика од нив, најмалку платени како сезонски работни се собарките и хигиеничарките кои земаат од 300 до 400 евра месечно.

Со работата оди и сместување и храна.

Во текот на минатите години имало голем проблем со пријавувањето на странските државјани, но проблемот сега бил надминат. По некој период работникот добива лична карта и документи, бидејќи казната за непријавен работник може да стигне и до 2.800 евра. Сепак, мора да се помирите дека треба да помине одреден период пред да се случи тоа.

За една сезона не се знае точната бројка, но се спомнуваат околу 40.000 работници од Македонија, Босна, Србија, а има и руски работници.

За летата врие од туристи во Црна Гора.