Македонија
29. May 2020 - 12:29

Членовите на КЗБ: Најверојатно ќе дојде време за враќање на рестриктивните мерки

Според неофицијални информации од Комисијата на заразни болести има повеќе од 50 новозаболени од коронавирус. Најголем број од заразените во Скопје се од општините Сарај, Чаир и Бутел.

Според информации на Сител регистрирани се 52 нови случаи, меѓутоа тоа е неофицијална бројка официјалната бројка ќе ја соопшти Институтот за јавно здравје. 

Токму поради оваа зголемена бројка членовите на Комисијата за заразни болести на денешниот состанок разговарале дека најверојатно повторно ќе треба да се вратат оние најригорозни рестриктивни мерки, меѓутоа тоа нема да биде веднаш туку ќе остават неколку дена да ја следат состојбата на терен.

Доколку продолжи овој тренд и во наредниот период за десетина дена повторно ќе биде вратен во сила полицискиот час и карантинот. 

Некои од експертите кои се занимаваат со оваа проблематика вчера дадоа предлог до надлежните да биде направено регионално дистанцирање на општините каде има најголем број на заразени, односно да бидат ставени под карантин.