Свет
8. јуни 2017 - 9:49

Четири истражувања прогнозираат меѓу еден и 12 процентни поени предност на партијата на Меј

Неколку часови пред почетокот на парламентарните избори во Велика Британија, четири социолошки истражувања покажа дека актуелната британска премиерка Тереза Меј има предност меѓу еден и 12 процентни поени пред лабуристите. 

Во истражувањето на „Ком Рес“, ториевците имаат предност од 12 процентни поени пред партијата на Џереми Корбин. Според истражувањето тие ќе добијат 44 проценти, а лабуристите 34 проценти. 

Партијата на Меј ќе добие 44 проценти, а лабуристите 36 проценти, односно предноста за Меј е осум процентни поени, покажа истражувањето на „Панелбејс“. 

Истражувањето на „Кантар“ и дава на партијата на Меј само пет процентни поени предност пред лабуристите. 

„Кантар“ прогонозира дека ториевците ќе освојат 43 проценти, а лабуристите 38 проценти. 

Според истражувањето на „Старвејшн“ предноста на  ториевците е само за еден процентен поен и тие ќе добијат 41,3 проценти, а лабуристите 40,4 проценти.