Свет
23. September 2020 - 19:06

Чад Волф: Русија, Кина и Иран се закана за изборите во САД

Вршителот на должноста американски секретар за внатрешна безбедност Чад Волф изјави дека Русија, Кина и Иран се закана за изборите во САД преку влијателни кампањи.

Но, Волф објасни на сослушувањето на Конгресот дека во тоа време нема докази дека странските држави всушност се мешаат во изборната инфраструктура на САД.

Претходно беше објавено дека американските безбедносни служби, вклучително и кибер безбедноста дека „странските актери“ најверојатно ќе се обидат да ги дискредитираат претседателските избори во ноември, искористувајќи го бавното броење на гласачките ливчиња испратени по пошта.