Македонија
17. September 2020 - 13:57

Царовска: Онлине наставата секако почнува на 1 октомври, но се зависи од епидемиолошката состојба

Наставниците се уште се обучуваат за платформата за онлајн настава, па дури потоа таа и ке биде официјално тестирана. До почетокот на учебата година ке биде спремна, тврди министерката за образование Мила Царовска. Таа кажа дека засега плановите се учебната година да почне на 1 октомври, но ме да биде донесена и поинаква одлука зависно од епидемиолошката слика непосресно пред почетокот.

- Ако на 25 септември состојбата со бројот на заразени е загризувачка може да размислиме онлине настава и за оние од прво до трето одделение и обратно - вели Царовска.

Со законските решенија кои денеска влегоа во собраниска седница, според Царовска, се уредува можноста влада со уредба да го утврдува почетокот и крајот на учебната година, траењето на училишниот час, начинот на организирање на наставата со далечинско учење или со физичко присуство, како и начинот на уредување на распустите.

 

Катерина Нешкова