Македонија
30. January 2019 - 16:11

Бугарската влада го потврди протоколот за прием во НАТО, Еурактив најавува членство на Македонија за неколку месеци

Прашање на денови е кога Македонија ке го добие столчето во Алијансата, вели миниситерот Димитров. Тој очекува амбасадароте на Алијансата наредната недела да го потпишат пристапниот протокол, по што земјата ке добие право да  учествува на  состаноците, но без право на глас.  Веднаш откако сите земји членки ке го сатават својот потпис,  протоколот оди на ратификација во грчкиот парламент, со што во сила ке стапи перспанскиот договор.

Бугарските медиуми пренесуваат дека владата во Софија веке  го  одобрила нацрт текстот на протоколот и  го овластила нивниот преставник да го потпише пристапниот  документот. Еурактив открива дека  Грција планира да го ратификува  протоколот до 8- ми февруари и доколку сите земјите на НАТО ги забрзаат процедурите во своите парламенти, Македонија уште во  до јули може да  стане членка на Алијансата. Во  јуни земјатата ке се најде пред  уште еден тест,  на самитот на Европскиот совет на кој ке се одлучува за почетокот на преговрите.

Романија како актуелниот престедавач со Унијата  ја поддржува политика на проширување и интегриорање на балканот во ЕУ.