Балкан
23. February 2021 - 12:27

Борисов: Премиерот е секогаш премиер

Лидерот на ГЕРБ и актуелен бугарски премиер, Бојко Борисов, на прашање од Бугарската национална телевизија (БТВ) изјави дека „премиерот е секогаш премиер“, јави дописникот на МИА од Софија.

Борисов искоментира дека се уште не размислувал за тоа кој ќе го замени на функцијата и потсети дека Маријана Николова, која е вицепремиерка и министерка за туризам, ќе биде одговорна за спроведувањето на парламентарните избори. Тој денеска го посети Димитровград, каде што изврши увид за тоа како се одвива вакцинацијата во помалите населени места и во градот посети и една фабрика за производство и трговија со хемиски производи.

Премиерот Борисов денеска беше придружуван од вицепремиерот Томислав Дончев, кој ќе ја предводи листата на ГЕРБ во Габрово за претстојните парламентарни избори, закажани за 4 април.

При посетата на фабриката за производство и трговија на хемиски производи во Димитровград Борисов соопшти дека владата предвиде речиси две милијарди лева (милијарда евра) за малите и средни претпријатија во земјата за технолошка модернизација, зелена транзиција и дигитализација, согласно Планот за обнова и одржливост на Бугарија.

Вицепремиерот Дончев посочи дека 900 милиони лева ( 450 милиони евра ) од планираните две милијарди лева се од Механизмот за обнова и одржливост, а преостанатите 828 милиони лева ( 414 милиони евра) се комплементарно приватно кофинансирање.

Тој, исто така, предвидува дополнителна поддршка за јаглен и јаглерод-интензивните региони во вредност од речиси 2,4 милијарди лева ( 1,2 милијарда евра).

Премиерот Борисов истакна дека поддршката според зелениот договор ќе ја гарантира иднината на фабриката и ќе ги зачува работните места. Менаџментот на компанијата се согласи дека таканаречената чиста транзиција кон климатска неутралност до 2030 година е исклучително важна за ЕУ ​​и ја изрази намерата да работат активно во оваа насока.