Македонија
22. May 2019 - 19:45

Борисов го прошета премиерот Ципрас

Со  хеликоптер, директно  од Атина, Ципрас пристигна во бугарското село Кирково...

А оттаму, во режија на Борисов, директно до локацијата  каде  двајцата премиери го означија почетокот на изградба на интерконекторот за природен гас меѓу Грција и Бугарија.

Бугарија и Грција денеска започнаа со изградба на  интерконекторот  требало да пренесува гас од Азербеџан и од грчките гасни терминали. Од овој проект корист ке имаа целиот Балкан , уверува Борисов.

Интерконекцијата мегу Бугарија и Грција ке биде долга 182 километри и се проценува дека ке чини 220 милиони евра. Со изградба на овој коридор ке се намли зависноста од рускиот гас, преенсуваат светските агенции.