Македонија
5. April 2020 - 13:51

Безбедносната состојба во општините Дебар и Центар Жупа стабилна

На подрачјето на општините Дебар и Центар Жупа, каде е прогласена кризна состојба, а кои со својата активност ги покрива дебарското одделението за внатрешни работи, безбедносната состојба е стабилна, потврди Стефан Димоски, портпарол на Секторот за внатрешни работи од Охрид.

-На ова подрачје не се забележани прекршувања на полицискиот час, ниту пак групни собирања на јавни места, нема нарушувања на јавниот ред и мир и нема регистрирани сообраќајни незгоди.  Во Дебар  евидентирани се седум нови лица во самоизолација, вели Димоски.

Додава дека во рамки на предвидените мерки во оперативниот план, полициските службеници ги реализираат мото-патролите низ градските средини и приградските населби. Непречено се одвива процесот на извлекување на лицата кои во изминативе 14 дена беа во самоизолација, а денеска, од Дебар ќе биде извршен спровод на две лица.

-Во општините Дебар и Центар Жупа успешно се спроведуваат мерките за контрола при влез на патнички и други моторни возила, како и активностите за дотурот на храна, лекови, средства за лична хигиена и други потреби за граѓаните во двете општини. Сите правни лица кои вршат дотур треба да се најават во Кризниот штаб на фиксниот телефон 046/831 051 по што, нивните возила со полициска придружба ќе бидат спроведени до соодветните трговски објекти, посочува Димоски.

Потсетува дека влезот е дозволен само на лица кои се жители на општините, а истовремено е оневозможен, односно строго е забранет излезот на сите граѓани затекнати на подрачјето на двете општини.

-Упатуваме апел до граѓаните, строго да ја почитуваат одлуката на Владата за забрана на движењето од 21.00 до 05.00 часот секој ден, а за време на викендите од 16:00 до 5:00 часот. Апелираме на совесно и дисциплинирано придржување до сите останати препорачани мерки и насоки во врска со спречувањето на ширењето на коронавирусот (COVID-19), а сите правни и физички лица строго да се придржуваат до насоките на полициските службеници, додава портпаролот Димоски.

Нагласува дека граѓаните, на бесплатниот телефонски број 08 0000 201 или на 192, можат да ги пријавуваат сите случаи на лица кои ги прекршуваат одредбите за задолжителна 14-дневна самоизолација. Сите оние кои ги прекршуваат дадените препораки, ќе бидат санкционирани согласно член 205 и 206 од Кривичниот законик.