Македонија
13. August 2019 - 13:19

Беџети: Заев бараше од мене да влијаам врз членови на Судскиот совет

- Премиерот Заев телефонски бараше од мене да влијаам врз членови на судскиот совет за разрешување на  претседател на еден суд во државата. Откако го одбив, Државната Комисија за спречување на корупцијата отвори постапка за дивите платформи на Матка. Овие обвинувања ги упати градоначалникот на Сарај Блерим Беџети, тврдејќи дека постапката од антикоруоционерите ја сфаќа како директен притисок врз неговата работа.
 
Исто така тој дополни дека  имал и предлог од градоначалникот на Скопје,  Петре Шилегов да биде урната само една од дивите платформи, а останатите да продолжат да се градат. Беџети најави дека ќе поднесе кривични пријави против членовите на Антикорупциска за злоупотреба на службената положба и овластување.
 
Горан Симоновски