Бизнис
14. September 2015 - 21:12

БДП во вториот квартал порасна за 2,6%

Раст на економијата од 2,6% во вториот квартал, објави државната статистика. Најголем пораст е забележан во финансиските дејности и дејностите на осигурувањето, стручните, научни и технички дејности, градежништвото, трговијата, транспортот.

Трендот на пораст на економијата ќе има позитивни ефекти во привлекување на инвестициите и намалување на невработеноста.,

Во првиот квартал растот на македонската економија изнесуваше 3,2%. Политичката нестабилност и неизвеснот за вториот квартал придонесоа Владата со  ребалансот на буџетот, да ја корегира првичната прокеција  од 4 на 3,5%.  о темпо, расот ќе биде оставрлив.

Релевантните меѓународни институции како ММФ, Светска банка, Европскта комисија и ЕБРД прогнозираат дека Македонија годинава ќе забележи раст меѓуи 3,5 и 3,8% што значи дека земјава ќе остане со најдобар раст во регионот и оваа година.