Живот
12. August 2017 - 13:36

Астероид во октомври ќе мине близу Земјата

Астероид, кој астрономите прв пат по пет години го воочиле со помош на ЕСО телескопот во Чиле, на 12 октомри ќе мине близу Земјата и ќе ја „утне“ за само 44 илјади километри.

Астероидот 2012 ТЦ4 има димензии меѓу 15 и 30 метри, а неговиот близок премин покрај Земјата ќе биде голема можност астрономите да дознаат повеќе за него, наведува Европската вселенска агенција. 

- Малиот астероид, кој прелетува покрај Земјата на 12 октомри ќе им пружи на научниците скапоцена можност да научат нешто повеќе за неговата орбита и состав, се наведува во соопштението. 

Тој на Земјата ќе и се приближи на оддалеченост, која е околу девет пати поблиску од Месечината.