Свет
15. November 2017 - 8:55

Армијата тврди дека ги привела претседателот Мугабе и неговата сопруга

Армијата на Зимбабве соопшти денеска дека ги ставила во притвор претседателот на државата Роберт Мугабе и неговата сопруга Грејс.

Во обраќање преку националната телевизија војниците нагласија дека ги обезбедуваат и владините кабинети и патролираат низ улиците во главниот град.

Зимбабве армиски сили

 

- Во Зимбабве не е извршен државен удар, тврдат воени лица, кои се обратија на националната телевизија.

Тие потврдија дека ја преземале власта, но истакнаа дека не станува збор за државен удар, туку нивна цел се „криминалците“ околу претседателот Роберт Мугабе.

Претходно, војниците го уапсија и министерот за финансии Игнатиус Чомбо, откако ја зазедоа власта во обид да се справат „со криминалците околу претседателот Роберт Мугабе кои им причинуваат социјално и економско страдање на луѓето“, соопшти владин извор.

Игнатиус Чомбо

Армиски сили се распоредени на клучни места во Хараре меѓу кои и пред зградата на Палраментот. Според западни медиуми, пред банките се формирани долги редови во обид луѓето да ги повлечат заштедите.