Свет
26. February 2016 - 11:33

Армијата на САД испука пробна балистичка ракета

Армијата на САД испука пробна балистичка интерконтинентална ракета, втора во изминатите седум дена во време на се поголеми тензии со државите како што се Русија и Северна Кореја.

Ракетата „Минутмен три“ испукана е околу полноќ од воздушната база Ванденберг во Калифорнија.

Заменикот американски министер за одбрана Робер Ворк наведе дека американските ракетни проби, кои од јануари 2011 година биле најмлаку 15, испрќаат порака до стратешки конкуренти како што се Русија, Кина и Северна Кореја дека Вашингтон има ефикасен нуклеарен арсенал.