Живот
13. February 2024 - 10:41

Американец заразен од бубонска треска, ја добил од неговата мачка

Здравствените власти во американската сојузна држава Орегон потврдија случај на бубонска чума кај човек. Лицето најверојатно било заразено од неговата домашна мачка.

„Болеста се шири преку воздухот и контаминираната храна, а поединецот најверојатно бил заразен од мачка која развила симптоми. Контактирани се сите луѓе кои имале близок контакт со тој граѓанин и неговото милениче и обезбедени се лекови за да се спречи болеста“, напиша службеникот за здравствени услуги во Округот Дешут, д-р Ричард Фосет во соопштението до јавноста.

Заразениот е згрижен од лекари, а „во тие рани фази, болеста претставува мал ризик за заедницата“, велат официјалните лица. Ова е првиот случај на бубонска треска кај човек во Орегон по повеќе од осум години.