Спорт плус
22. јуни 2022 - 10:27

Американците со најмногу медали на Светскиот куп во водени спортови

По пет натпреварувачки дена, тимот на САД води во бројот на освоени медали на Светското првенство во водени спортови што се одржува во Будимпешта.

Американците имаат 22 одличја, пред Италија која има осум.

Пласман на најдобрите 10 во досегашниот тек на првенството:

 1. САД 10 златни 3 сребрени, 9 бронзени (22 вкупно)
 2. Италија 4-1-3 (8)
 3. Кина 3-0-3 (6)
 4. Австралија 2-4-1 (7)
 5. Јапонија 1-3-1 (5)
 6. Украина 1-2-1 (4)
 7. Франција 1-2-0 (3)
 8. Унгарија 1-0-0 (1)
 9. Романија 1-0-0 (1)
 10. Канада 0-3-0 (3)
 11. Германија 0-3-0 (3).