Македонија
5. August 2022 - 8:51

Али Ахмети: Блазе да е тој што има пријател од ДУИ и тешко на тој што го има за противник

Демократската унија за интеграција, вчеравечер во Тетово ја одржа конвенцијата на која беа промовирани кандидатите од Листата за советници за Советот на општина Тетово. На активистите на ДУИ и сите други присутни им се обрати претседателот на Демократската унија за интеграција, г. Али Ахмети, првиот вицепремиер г. Артан Груби и носителот на листата за советници г. Фатон Ахмети, кои побара поддршка за Листата на ДУИ за изборите на 20ти август

Сите наши капацитети ќе бидат во служба на советниците и раководителите на ресорите што ги водат, затоа победата на ДУИ во мнозинството од овие кандидати е победа на граѓаните и на Албанците затоа што Тетово не е само за октомврискиот народ туку за сите , центар кој дава светлина и одекнува насекаде, рече меѓу другото пред присутните првиот човек на ДУИ, Ахмети.

„Овие избори се наметнуваат не по наша вина. Ние не ни знаевме, ниту пак ги освестија нивните слабости и маани, дека не сме себични, не се бориме да правиме дневни политики, ниту сме работеле за дневни политики. Нашите проекти се долгорочни и стратешки, нашите планови се 5 години, 15 години, 20 години, ние не правиме политики денес за утре. Вложивме во правилна организација и политичко етаблирање на ДУИ со сите профили и специјалисти во потребните области, па да се бараше помош ќе беше дадена, а сега не излегуваме да правиме ривалство и да ги мериме силите бидејќи нема сила што ни издржува, како што се вели во една поговорка “блазе да е тој што има пријател од ДУИ и тешко на тој што го има за противник”  Учеството, организацијата на структурите го докажуваат тоа и секако дека на противниците им се тресат нозете и повторно не го правиме за ривалство, за да се пофалиме, тоа го правиме за да им помогнеме на граѓаните и да му помогнеме на актуелниот градоначалник на градот, дека неговиот мандат продолжува, квалитетот на  работата треба да се зголеми  бидејќи граѓаните на Тетово заслужуваат добро владеење и подготвени сме да имаме капацитети и знаења дека Тетово треба подобро да се организира, општината подобро да работи во насока на реализација на барањата на граѓаните во инфраструктурата, образованието и здравството бидејќи сите тие се меѓусебно поврзани. Сите наши капацитети ќе бидат во служба на советниците и раководителите на ресорите што ги водат, затоа победата на ДУИ во мнозинството од овие кандидати е победа на граѓаните и на Албанците затоа што Тетово не е само за октомврискиот народ туку за сите , центар кој дава светлина и зрачи насекаде. Проектите и ветувањата кои ги дадовме се остварија и се поддржани од Владата и иницирани од советниците и советот за да можеме што поуспешно да го затвориме ова поглавје и после 3 години и 4 месеци да бидеме одмерени во рингот кој ќе ја води општината во 4 години“, изјави во својот говор пред присутните претседателот на ДУИ Али Ахмети.