Македонија
14. August 2019 - 12:07

85% од граѓаните не се задоволни како се трошат парите собрани од даноци

85 отсто од граѓаните не се задоволни од тоа како се трошат парите кои државата ги прибира по основ на даноци, покажува анкета спроведена од Невладините организации. Само 6 проценти сметаат дека државата наменски ги троши овие средства.
 
Сепак, податоците покажуваат дека во првите шест месеци прибрани се 20 милиони евра повеќе од лани поради воведувањето на прогресивниот данок. Засега мерката ги дава посакуваните резултати, но се уште е рано за да се каже дали е успешна.
 
Даночните експерти велат дека засега бизнисите не ја напуштаат Македонија поради мерката.
 
 
Даниел Василев