Бизнис
23. May 2020 - 10:39

20.000 работници во туризмот ќе останат без работа, ако продолжи корона кризата

Ако корона кризата продолжи, голем број работници од туристичкиот сектор ќе останат без работа. 

Станува збор за бројка од 4.000 до 20.000 работници. Тие ќе добијат откази доколку кризата со Ковид-19 трае до крајот на оваа година. Ако заврши идниот месец, се проценува дека 12.000 работници би останале без ангажман.  

Се бара субвенционирањето на платите да продолжи и во претстојниот период, работодавачите да се ослободат од исплата на К-15, бескаматните кредити да бидат во висина на прикажаните трошоци.

Загубите би изнесувале од 200 до 300 милиони долари.