Живот
25. јуни 2021 - 10:33

16-годишна тинејџерка за една година остаре неколку децении: Сè уште сум млада, а изгледам како старица

Раизел Грејс Калаго (16) е убава тинејџерка од Филипини. Сепак, минатата година, таа почна да добива брчки преку ноќ, и за само една година, таа „остаре“ неколку децении. Тaa сè уште оди во средно училиште, но кога ќе се појави на улица, сите мислат дека има педесет години.

– Промените почнаа да се случуваат прво во форма на осип под вратот и лицето. Имав болка на допир. Потоа, кога осипот ќе се повлечеше, брчките остануваа. Ги посетив сите можни лекари, но никој немаше идеја што ми се случуваше – вели Раизел.

Конечно, во еден момент таа наиде на експерт кој откри дека станува збор за исклучително ретко пореметување наречено прогерија или синдром Хачинсон-Гилфорд.

– Сè уште сум млада, а изгледам како стара жена и мора да се помирам со тоа. Луѓето често мислат дека сум постара од мајка ми, таа е исклучително млада – вели Раизел.

– Бидејќи сè се случуваше за време на пандемијата, носев маска, па ми беше малку полесно. Не можам да се помирам со мојата состојба, срам ми е да излезам и затоа сè уште носам маска и не планирам да ја тргнам. Што ми се случи, едноставно не можам повеќе да одговорам на тие прашања. Мојата самодоверба целосно се намали и се плашам дека никогаш нема да можам да изгледам како што претходно изгледав – вели очајно тинејџерката.

Во светот има околу 200 дијагностицирани случаи на прогерија низ целиот свет.

– Сè уште нема лек за оваа болест, сè уште се истражува – вели д-р Џејмс Јанг, кој исто така ја идентификуваше болеста.