Зошто вкусот на пивото не тера да бараме повеќе?
Дури и без опивачкиот ефект на алкохолот, вкусот на пивото го засилува лачењето допамин во мозокот, се вели во новото истражување на Универзитетот во Индијана, на коешто се повикува „Дејли Меил“.
Допаминот, како невростимулатор, е поврзан со чувството на задоволство и среќа, но и со разните видови зависности. Експериментот со скенирање на мозокот на 49 мажи кои штотуку се напиле пиво или од спортската напивка „Гаторејд“, покажува дека вкусот на пивото произведува значително поголемо количество допамин.
Освен тоа, испитаниците признале дека потоа чувствуваат жед за уште повеќе пиво, за разлика од безалкохолниот напиток.
„Ова е првиот експеримент, којшто посочува дека вкусот на пивото сам по себе, ако се исклучи секаков опивачки ефект од алкохолот, може да предизвика повисока допаминска активност во центрите за среќа во мозокот“, се вели во истражувањето.
Ново на Сител
-
Полицијата апсеше на домашни забави во Скопје
-
Вакцинацијата многу брзо ќе ги даде првите ефекти - анализа на Гардијан
-
Имаме ли посебен систем за селекција на отпадот од Ковид-19?
-
Нови обвинувања од Лозово: Членови на дисциплинската комисија ќе одговараат дисциплински
-
Дали кејот на ГТЦ ќе стане прометна улица?
-
Апасиев: „Децата крв да ви плукаат“- СДСМ со остра реакција
-
Ковачки: Македонија нема претставник во НАТО, владата испраќа кадри кои не го поминуваат филтерот на алијансата
-
Ски центарот Нижеполе преполн со посетители