Спорт плус
4. April 2017 - 12:20

ЗОИ без професионални хокеари

Северноамериканската професионална хокеарска лига, НХЛ, одлучи играчите кои настапуваат во лигата да не учествуваат на Зимските олимписки игри.
 
Зимските олимписки игри во Јужна Кореа ќе се одржат од 9. до 25. февруари 2018 година. На неколкуте претходни ОИ во најсилната лига во светот не се играа натпревари во периодот додека траеја Игрите, бидејќи најголем дел хокеарите се дел од НХЛ.
 
„И претходно беше јасно дека клубовите се против да ги пуштаат играчите додека сезоната е во тек. Учеството на голем број на играчи од НХЛ на ЗОИ во Јужна Кореа ќе ја поремети сезоната 2017/2018. Се консултиравме со други субјекти, чии интереси се вклучени во оваа приказна (IOC, IIHF, NHLPA), а потоа Управниот одбор ја донсе одлуката која ја поддржавме“, стои во соопштенито на НХЛ.