Здравје
1. February 2017 - 21:49

Знаете ли зашто секоја вечер пред спиење треба да ставите лук под перницата?

Во народната медицина лукот е незаменлив, а луѓето велат дека помага и во едно сосема необични работи!

Поради докажаното позитивно делување општата здраствена состојба, секако препорачливо секојдневно да конзумирате лук - тој помеѓу останатото помага во работата на црниот дроб, ги чисти артериите и крвта, го подигнува имунитетот, помага при респираторни проблеми, а велат дека помага ипри ќелавост!

Сето тоа го знаеле и старите Египќани и редовно го џвакале суров, што е прекрасна идеја затоа што клучната состојка на оваа намирница е алицин кој ги губи своите дејствија кога лукот е термички обработен. За да извлечете најмногу од лукот, се препорачува да го смачкате, почекате 15 минути да се активира алицинот, а потоа да гоо изедете. Ако ви смета неговиот мирис, помешајте го со малку маслиново масло и магдонос.

Многу луѓе лукот го ставаат и под перницата, затоа што така наводно се подобробува квалитетот на сонот. Покрај тоа, ненекои го носат и во џебовите, како амајлија која ќе ги чува од лоша среќа.