Свет
26. јуни 2017 - 20:21

Заврши изградбата на најголемата џамија во Киргистан

Турската Дирекција за религиозни прашања ја заврши изградбата на најголемата џамија во Киргистан, која започна во 2012 година.

Џамијата, која се наоѓа во главниот град Бишкек, е изградена во класичен османлиски стил и има капацитет да прими 20.000 верници. Во компелксот има паркинг за 500 возила, конференциска сала и кафетерија.

Храмот наликува на анкарската џамија Коџатепе и има три минариња со височина од по 70 метри.

Се претпоставува дека џамијата е најголема во Киргистан и во Централна Азија.