Македонија
11. April 2020 - 18:53

Затвореник од затворот во „Идризово“ ја искористил пандемијата на коронавиурс за олеснување на неговата положба

Затвореници во „Идризово“ ја искористувале пандемијата на коронавиурс за олеснување на нивната положба. Па така еден затвореник од Гостивар, јадел живи компири за да има покачена температура. Тоа и му успеало, добил покачена температура, докторите му направиле и тест за коронавирус кој истиот бил негативен, но сепак ќе остане во самоизолација, а медицинските лица подоцна ја откриле и причината за покачената температура.

Во затворот донесена е и забрана за посети, а укинати се и слободните викенди. Зголемено е нивото на хигиена, набавени се средства за дезинфекција.

Во другата казненопоправна установа во Шутка речиси идентично се спроведуваат процедурите. За сите затвореници кои по смртта на притвореникот се тестирани, резултатите ќе пристигнат во понеделник или вторник.

Лекарите редовно ги контролираат затворениците, а има и некои кои имаат покачена температура, но директорот на затворот вели дека утврдено е дека станува збор за обичен грип.

Информациите дека починал уште еден затвореник во затворот ги нарекоа лажни вести, а најавуваат и тужба за интернет порталот.