Бизнис
17. July 2017 - 17:28

Започна расправата за ребалансот на Буџетот: Ќе се крати на кампањи, патувања, реклами

За власта реален, за опозицијата антиреформски. Ребалансот на буџетот според предлагачот има за цел да ги крати сите непотребни трошења за да обезбеди пари за проектите на новата влада. Со него се обезбедуваат субвенции за минимална плата, за стечајците, за развој на туризмот и поддршка на МСП. Но во кроењето на ребалансот имало ограничувања. Прво, неплатени а досепаани долгови и второ веќе склучените договори.

„ Договори за тековни или идни проекти, кои ако се раскинат државата ќе треба да плаќа пенали. Затоа, единствена здрава опција за ребалансот беше намалување на непродуктивните трошења кои се во рацете на носителите на власта, како што се службени патувања, репрезентации, економски промоции и рекламирање.“, вели Тевдовски.

Опозицијата пак не гледа кратење на непотребните трошоци, туку само зголемување на ставката за плати за партиски вработувања.

Ребалансот ги крати сите прокети на претходната влада, намалувањето на ставката за КИ за 58 милиони евра ќе го намали растот и ќе влијае на животиотн стандард на граѓаните, велат од опозицијата.

За ребалансот ќе се расправа 10 дена на комисија за финансирање и буџетот, а потоа на пленарна седница уште пет дена. Поденсеи с енад 800 амандмани.