Македонија
22. јуни 2022 - 10:03

Започна протестот на ССМ, поставени 120 столчиња пред Собранието

Сојузот на синдикатите на Македонија на својот Фејсбук профил објави слика со столчиња наредени пред Собранието на Македонија со што го започнаа денешниот штрајк. 

120 СТОЛЧИЊА НА ТОПЛО НА УЛИЦА... АКО МОЖЕШ, ПРИКЛУЧИ СЕ ВО 10, ова е мотото на синдикалците.

Членовите на ССМ бараат линеарно зголемување на платите на вработените во јавниот сектор за 2.806 денари и враќање на правото за  регрес на годишен одмор од 2023 година.

Работниот процес нема да го прекинат само 10 отсто од вработените, кои ќе работат на итните случаи, додека останатите ќе го одржат штрајкот.