Македонија
24. January 2021 - 19:37

Законот за попис заглави во кабинетот на Пендаровски

Средба со владини претставници или протест. Утре истекуваат 5 дена кои угостителите и ги додоа на владата да ги усвои нивните барања. Неофицијално, добиле ветување дека ќе имаат состанок со вицепремирот Битиќи, кој чекаат да се официјализира. За да опстои оваа  дејност,бараат  продолжување на мерката исплата на минимапла плата

Без разлика на листата барања која ја имаме досатвено до Владата, нашето најосновно барање е да продолжи поддршката со исплата на минималан плата од јануари до март, изјави Здравки Јосифовски, Независна угостителска Комора,

Владата им го продложи работното време  до 21 часот. Но, угостители и натаму се  незадоволни. Бараат да работат до 23 часот. Сега не бележеле зголемен промет, бидејќи гостите им останале исти – само покасно доаѓале.  Епидемиолозите пак – сугерираат – да се издржи уште неколку месеци,  мерките за угостителите да останат непроменети.

Пановски - Додека не дојде вакцината, и за да се спречи евениаолно ово сој, кој веќче е регистриран во Србија, препшорачува сите мерки да си одтанат вака како што се, угостителите да рабоатта до 21 часот, ќе издржиме уште 2,3 месеци, по палсе ќе седиме на тераса до 24. Изјави Никола Пановски епедемиолог

Минатаа година поради затворените капацитети загубите во оваа индустрија надминаа 22 милиони евра. Вработените  биле 35.000, но поради кризата 5.000 добиле отказ.