Балкан
29. November 2021 - 8:46

Закажана итна седница на Домот на народите поради блокадата на Парламентот на БиХ

Итна седница на Домот на народите на Парламентарното собрание на Босна и Херцеговина е закажана за денеска поради блокадата на Парламентот на БиХ.

На 22 ноември пет делегати во Домот на народите на Парламентарното собрание на БиХ поднесоа барање за итно свикување седница на тој дом на која ќе се расправа за „Информација на колегиумот на Домот на народите на Парламентот на БиХ за причините за блокирање на работата на највисокото законодавно тело кое ја блокира работата на оваа државна власт”.
 
Замениците, делегатите, (замениците) министрите и другите претставници од ентитетот Република Српска (РС) не учествуваа во одлучувањето во институциите на ниво на БиХ откако поранешниот висок претставник на БиХ Валентин Инцко на 23 јули наметна амандмани на Кривичниот законик на БиХ со кои се забранува негирање геноцид и воени злосторства. Седницата ја најави и Бакир Изетбеговиќ, потпретседател на Домот на народите на БиХ.