Македонија
20. November 2019 - 12:59

Заканата на Русковска е преседан во правосудството

"Ако ти со советот сте ја пуштиле Катица, да знаеш дека од гаќи ќе ве истресам цел совет со финансиска истрага. Заради судии како Вас, никогаш нема во ЕУ да влеземе. Ако не е твојот совет, се извинувам. Ама ако сте вие, ќе видите.“

Ова е пораката која според Апелациониот суд, синоќа ја испратила Обвинителката Вилма Русковска до судии од Апелациониот суд.

Тој денеска преку соопштение оцени дека тоа е преседан во правосудството.

Апелациониот суд Скопје смета дека ваквото однесување на јавен обвинител претставува искористување на позицијата на јавен обвинител и обид преку јавен настап да се наметне постоење на елементи на корупција во постапувањето на Кривичниот совет и да се изрази неосновано и паушално сомневање во поглед на правилноста и законитоста на одлуката на Кривичниот совет за определување на мерка куќен притвор која по својата законска поставеност и правна природа е мерка која после мерката притвор, претставува најстрога мерка за обезбедување присуство на обвинетите во кривичната постапка, се вели во известувањето од Апелациониот суд.

Зоран Јаневски