Македонија
12. October 2017 - 13:47

Захариев вети јавен градски превоз во Штип

Кандидатот за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ за Општина Штип, Илчо Захариев на денешната прес-конференција вети воведување на јавен градски превоз по пат на јавно-приватно партнерство. Според неговата програма, општината ќе субвенционира 50 проценти од патниот билет.

- Организирањето на јавен превоз во градот и приградските населби е важен проект за општината бидејќи ова е голем проблем за населението во Овчеполието, кон соседната општина Карбинци и во Лаквичко. Ќе имаме дневен превоз од Три Чешми, од Чардаклија секојдневно, како и од Стар Караорман, а ќе ја поврземе и општина Карбинци со секојдневен превоз од Таринци и Карбинци. Исто така ќе ги поврземе и населбите од градот, Баби, Сењак, Автокоманда со центарот на Штип, во делот на Лакавичко до селата ќе има секојдневен превоз, а за овчеполските села, Врсаково и Криви Дол ќе организираме превоз за време на викендите, појасни Захариев.

Тој истакна дека од централното градско подрачје до големите населби 8-ми Ноември, Автокоманда, Сењак, Дузлак и Баби ќе имаа линии, а автобусите ќе кружат на половина час. Според него, со оваа линија ќе се поврзе највиталниот дел на градот каде живеат 30.000 луѓе.